Jag finner inga egna ord

               

En person utklädd till polis sköt vilt på ett socialdemokratiskt ungdomsläger väster om Oslo, bara timmar efter explosionen mitt i den norska huvudstaden. När mannen till slut greps hade minst nio skjutits ihjäl.

Flygbilderna från Utöya, där 560 ungdomar samlats för AUF:s (Norges motsvarighet till SSU) årliga sommarläger, var inget mindre än chockerande.

Flera kroppar, till synes livlösa, flöt runt i vattnet utanför ön. Oskyldiga, unga människor som besinningslöst skjutits ihjäl.

Polisen bekräftade först nio dödsfall, men till DN.se kunde man inte ge några säkra siffror.

– Jag kan bekräfta att det är flera döda och flera skadade, men inte hur många. Det är möjligt att det är uppemot tio, säger Are Frykholm på Oslo polisdistrikt.

Ögonvittnen rapporterade under kvällen om närmare 30 döda. Flera svenska SSU:are ska ha funnits på plats.

– Det är det värsta jag har sett i hela mitt liv. Det ligger vad som ser ut som döda personer längs stränderna. Scenen är densamma på andra ställen av ön. Flera har simmat över till en annan ö där de sitter samlade, säger frilansfotografen Vegard M. Aas till VG.

Gärningsmannen anlände cirka två timmar efter den kraftiga explosionen i regeringsbyggnaden i Oslo.

– Det kom en silvergrå varubil. I den satt en polis iförd uniform och skottsäker väst. Han kom ut ur bilen, visade legitimation och sade att han var utsänd för att kolla säkerheten, att det var ren rutin i samband med terroattacken, säger Simen Brenden Mortensen som stod vakt på fastlandet, till VG.

Mannen fördes sedan med båt till Utöya.

– Det gick några minuter, sedan hörde vi skottlossning.

Mannen var, enligt vakten, beväpnad med pistol och ett gevär med kikarsikte.

Han ska kort efter att ha ankommit till ön ha öppnat eld mot ungdomarna.

Uppgifter gör bland annat gällande att mannen ska ha vinkat till sig några ungdomar och sedan skjutit ner dem.

Polisen är övertygad om att skottlossningen och explosionen i Oslo hör ihop.

– Vi har goda skäl att tro att skottlossningen har ett samband med explosionen i Oslo centrum tidigare i dag, sade Bjørn Erik Sem-Jacobsen, informationschef på polisen i Nordre Buskerud, till nyhetskanalen NRK.

– Det är ju ett politiskt sommarläger som arrangeras där ute, och på grund av det som har skett i Oslo så är det närliggande att tro att det har en förbindelse.

Vid 19-tiden, två timmar efter att skottlossningen inleddes, bekräftade polisen att mannen skadeskjutits och sedan gripits. Han är nu identifierad, men polisen vill inte ange vilken nationalitet han har.

Ung vänsters tidigare ordförande Ali Esbati befann sig på ön när det hände.

”Är oskadd efter skottdramat på Utøya. Overkligt. Var bara tiotals meter fr gärningsmannen vid ett tilfälle. Han var utklädd till polis/vakt.", skriver Esbati på sin Twitter.

”Omöjligt säga hur många som skadats eller ev dödats. Var kaos, alla var utspridda. Har personligen sett två orörliga på håll + flrea skjutna.", skriver han vidare.

Freddy Lie fick tag i sin dotter som på var på lägret tillsammans med sin syster.

– Jag pratade precis med min dotter på Utöya. Hon bara skrek, säger Lie till Dagbladet kort efter skjutningen inleddes.

– Hon säger att en person är skjuten medan en av kamraterna har ryggen täckt av blod. Hon säger att flera av ungdomarna simmar iväg från ön nu, säger han.

På lördagen skulle statsminister Jens Stoltenberg ha besökt Utöya. Förre statsministern Gro Harlem Brundtland höll tal inför lägerdeltagarna vid lunchtid på fredagen.

Lasse Mannheimer

lasse.mannheimer@dn.se

(artikel DN.se)


Det är så HEMSKT, så hemskt, så hemskt, så jävla hemskt. Det enda jag gör är och gapar och läser allt jag kommer över. Finner inga ord överhuvudtaget.
Stackars, stackars människor. Stackars barn och fy faan vad jag lider med familjerna nu till alla inblandade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0